Solliciteren
Overal op het internet kun je tegenwoordig sollicitatietips vinden, toch geven we hieronder toch nog een aantal die - in ieder geval - belangrijk zijn.
CV
Je CV is je visitekaartje! Zorg dus dat je CV er netjes en overzichtelijk uitziet. Een CV dient kort maar krachtig te zijn: vermeld hetgeen belangrijk is, leg relevante zaken eventueel wat verder uit en laat irrelevantie informatie achterwege. Je motivatie bewaar je voor je begeleidende brief.
En heel belangrijk: voorkom type- en spelfouten!
Sollicitatiebrief
Met je brief wil je laten zien waarom juist jij geschikt bent voor deze baan en waarom juist jij past bij dit bedrijf, kortom met je brief toon je je motivatie voor deze specifieke functie bij een specifiek bedrijf. Een sollicitatiebrief kan dus nooit 'standaard' zijn, maar is voor elke baan waarop je solliciteert weer anders.
Ook hier geldt weer: voorkom type- en spelfouten!
Een goede voorbereiding op je sollicitatie is het halve werk. Met al onze kennis en kunde hebben we een aantal nuttige sollicitatiegesprek tips voor je verzameld.
Sollicitatiegesprek
Hier zijn heel veel tips te geven, een kleine greep:
- Kom op tijd en liefst tien minuten te vroeg.
- Bereid je goed voor: weet wat het bedrijf doet en waar het voor staat en denk vooraf na over vragen die je zou kunnen verwachten. Formuleer alvast een antwoord dat past bij de functie en het bedrijf, maar ook bij jou!
- Schroom ook niet om zelf kritisch te blijven en vragen te stellen.
- Blijf zakelijk en laat je niet verleiden om te informeel te worden. Hou persoonlijke zaken voor je en val nooit je vorige werkgever of collega’s af. Wel mag je een kritische noot geven over voorgaande werkervaringen (bijvoorbeeld als je uitlegt waarom je er niet meer werkt).
Kleding tips: Wat trek je wel en niet aan?
Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je het beste kiezen voor formele kleding. Realiseer je dat je beter iets te formeel gekleed kan zijn dan te nonchalant.
Solliciteren en Socia Media
Waarschijnlijk gebruik jij social media om naar vacatures te zoeken. Net zoals werkgevers social media gebruiken om meer over jou te weten te komen. Zorg er dus voor dat jouw social mediapagina’s er altijd netjes uitzien voordat je gaat solliciteren. Je kunt daarmee namelijk goed laten zien dat je interessant bent voor een werkgever.
Tips voor het gebruik van social media
Natuurlijk kun je social media in je voordeel gebruiken. Als toekomstige werkgevers je gaan opzoeken, zorg er dan voor dat je eruit springt! Een paar tips:
- Plaats een samenvatting over jezelf op je profiel: een goede kans om jezelf te presenteren.
- Laat zoveel mogelijk zien dat je met je vak bezig bent. Bijvoorbeeld door te reageren op of te verwijzen naar relevante artikelen. Vermeld ook dat je een interessante training, workshop of cursus hebt gevolgd.
- Ben je bij een bijeenkomst geweest? Nodig de mensen die je ontmoette dan uit om te linken via LinkedIn. Zo breid je je netwerk uit.
Valkuilen bij het gebruik van social media
Een werkgever kent je waarschijnlijk nog niet als hij je gaat googelen. Daardoor kunnen bepaalde dingen op jouw social mediapagina’s hem een verkeerde indruk geven. Let daarom op het volgende:
- Alles wat je schrijft op social media kan door een toekomstig werkgever gelezen worden. Bedenk dus goed wat je wel en niet plaatst.
- Via 'instellingen' kun je berichten, die je liever privé houdt, afschermen.
- Plaats geen foto's die je ook niet aan je ouders zou laten zien.
- Houd rekening met de functie die je graag wilt hebben. Op een advocatenkantoor beoordelen ze jouw tweets waarschijnlijk anders dan wanneer je solliciteert in een kledingzaak.
- Google jezelf af en toe om te controleren wat er over je te vinden is .